Sağanak Yağışlı

Bilim Kurulu üyesinden çarpıcı açıklamalar: Üç dört hafta içerisinde vaka sayısının 5 bin olmasını bekliyoruz

17.03.2020

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Alpay Azap, katıldığı bir programda enfekte olan bir kişinin üç-beş gün içinde 625 kişiye koronavirüsü bulaştırabileceğini söyledi. Azap, “3-4 hafta içerisinde vaka sayısının 5 bin civarında olmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de de 47 vakanın olduğu koronavirüs salgınının beklentiler doğrultusunda ilerlediğini belirten Prof. Alpay Azap, virüsün ilerleme hızını şu sözlerle anlattı:

“Bir virüs bir topluma ilk girdiğinde vaka sayılarında hızlı bir artış bekleniyor. Logaritmik olarak artıyor vaka sayıları. Çünkü bir kişi yaklaşık beş-altı kişiyi hasta ediyor. O beş-altı kişi kendi etrafındaki beş-altı kişiyi enfekte ediyor. Bunların aralarındaki süre eskiden bir hafta civarındaydı. Şimdi üç-beş güne düştü. Tek bir kişiden 125, hatta 625 kişiye bulaşıyor. Bu kadar hızlı ilerleyen bir virüsle karşı karşıyayız.”

Habertürk’te yayınlanan programda açıklamalarda bulunan Azap, “3-4 hafta içerisinde vaka sayısının 5 bin civarında olmasını bekliyoruz. Ama bu çok kritik sayı 30 bin bile olabilir, vatandaşlarımızın önlemleri alması lazım. Uyarılara dikkat etmesi lazım. Böyle olursa, 3-4 binde sayıyı sınırlı tutabiliriz” dedi.

Azap, şunları da ekledi:

İnsanların birbirlerine bir metreden, 3-4 adımdan daha fazla yaklaşmasını engellemeye yönelik. Kalabalık mekanlarda bir arada durmalarını, havalandırması iyi olmayan yerlerde bir arada uzun zaman geçirmelerini engellemeye yönelik şeyler.

Bu virüs çok kolay yayılıyor. Vatandaşlarımız da hep bunu düşünsünler. Bu tedbirler bunu sağlamak için alınıyor. Ona göre hayatlarını planlarlarsa, bu salgını çok fazla yayılma fırsatı bulamadan ülkemizde atlatabilir diye ümit ediyoruz.